Lectia de gatit : New York Cheescake

Din toate timpurile am avut o anume admiratie fata de Cheescake-uri , care se prezentau atat de colorat si apetisant in farfurie . Erau tot timpul o adevarata ispita ; ca cele care te fac sa uiti de dieta si sa nu te intereseze de caloriile care poate nu ar mai trebui sa le consumi in ziua respectiva.

Dar hai sa vorbim de Cheescake .

Cine nu il cunoaste ? Cele 3 straturi faimoase , unul mai bun ca celalalt : biscuitele crocant , blatul pufos de branza si topping-ul delicios ( de ce vrei tu , si ce ai prin casa ).

Despre Secretele unui Cheescake reusit , poti afla mai multe AICI 🙂

Timpul de pregatire e destul de indelungat , dar prima felie gustata te convinge ca a meritat fiecare moment de asteptare

Ingrediente :

  • tava detasabila rotunda – zic detasabila , sa poti neaparat sa te bucuri de aspectul vizual care ti-l creaza odata racit si decorat )

  • mult spatiu, timp , si un pic de liniste

Pentru blatul crocant :

200 g biscuiti ( digestivi, multicereale , etc )

50g zahar brun

110g unt topit

Pentru crema de branza:

1 kg crema de branza

250g zahar

3 linguri faina

5 oua

80ml frisca lichida / lapte condensat

1 lingura coaja rasa de lamaie

1 lingurita extract de vanilie

Si incepe creatia .

Incingem cuptorul la 180C si pregatim blatul . Zdrobim biscuiti ( as zice nu prea marunt , eu una savurez bucatile de biscuiti ramase ici – colo prin blat ) , adaugam zaharul si untul topit ( la microunde 30 de sec ).

Cu un picut de unt ramas ungem tava detasabila. Cu cat e tava mai mica cu atat iese Cheescake-ul mai inalt. Incercam sa uniformizam “blatul “ de biscuiti in tava , urcand putin si pe marginile acesteia . Cu lingura , cu lopatica, cum poftiti , mie mi-e mult mai practic cu mana. Ideea e sa incercati sa fie cat de cat uniform.

In acest timp cuptorul ar trebui sa fie cald.

Asezam tava mica intr-una mai mare si o punem in cuptor pentru vreo 10-15 min ( cat blatul de biscuiti sa prinda culoare – si miros , of course )

Si acum : crema cea pufoasa.

Am incercat multe tipuri de branza ; de la cea clasica , la Philadelphia , la cele mai rafinate crème gasite in comert . Eu mizez pe crema de branza gasita la Lidl , gramaj 1 kg , pret 12-14 lei. Daca voi aveti alte povesti de succese , va rog sa mi le impartasiti si mie .post-1316-13520567844749

Intr-un bol neaparat incapator , punem branza , zaharul si faina. Mixam la viteza medie , in jur de 2 min. Adaugam acum ouale, una cate una ( secretul e sa le mixezi cam 30 de sec fiecare – nu mai mult – altfel risti sa nu obtii compozitia de vis ).

Adaugam frisca lichida ( sau lapte condensat – neaparat de calitate – mie personal imi place mai mult cu lapte condensat , dar si cu frisca lichida iese fantastic) , vanilia , si o lingura , doua de coaja de lamaie pentru parfum si aroma suplimentara – le mixam putin , pana se incorporeaza .

Acum e momentul in care ar trebui sa ai un bol o crema lichida , parfumata , si destul de aerata . Bulele de aer fac magia 🙂

Toarna umplutura peste blatul semi-racit. Aseaza-l in cuptor , si asteapta , savurand mirosurile cu care se umple bucataria 🙂 Pentru inceput coacem la 170C aprox 15 min , dupa care reducem temperatura la 120C si coacem mai departe pt 60-90 de minute.

In final , ar trebui sa ai o crema elastica , care cand il apesi cu degetul , isi revine la forma; in mijloc ar trebui sa fie un pic umeda si cand misti tava sa iti “tremure” putintel.

Ideea e sa o verifici , sa nu o coci prea mult .

Ei bun ; cand Cheescake-ul ajunge la consistenta dorita il scoatem din cuptor si il lasam la temperatura camerei 30 min – 1 ora , desprindem marginile cu un cutit , si il lasam mai departe la racit .

Pana Cheescake-ul se odihneste , pregtim topping-ul . Fie el ganache de ciocolata , jeleu de fructe, zahar ars , sau orice alta idee aveti .

Eu va prezint acum jeleul de fructe.

Inmuiam gelatina ( Dr Oetker – 5g ) in putina apa rece . Punem la fiert fructele congelate cu putina apa si 2-3 linguri de zahar . Cand da in clocot , il luam de pe foc si adaugam gelatina. Amestecam cu o lingura de lemn pana se incorporeaza . Lasam la racit , amestecand din cand in cand. Cand incepe sa se intareasca , il turnam peste tortul nostru odihnit si il punem la rece pentru cateva ore . Ideal ar fi peste noapte , dar la noi nu apuca atata odihna .

Dragelor , sper ca v-am fost de folos , garantez pentru reteta asta , si daca aveti vreo nelamurire , va astept intrebarile , sugestiile , cat si pozele voastre .

Va doresc bucatareala placuta si pofta mare !

attempt2cheescake attempt 1

Anunțuri

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s