Lectia de gatit : Masurarea ingredientelor

Experientele culinare ma poarta pe meleaguri straine , la propriu …

Si e ok , sa faci cunostinta cu bucutariile lumii , cu amprentele specifice traditionale…

Si aici , nu ma refer doar la condimente , combinarea extremitatilor , ingrediente straine pentru papilele noastre gustative , ma refer si la modul de masurare al ingredientelor.

Daca dai peste caietul de retete al bunicii , vezi adesea ” drojdie cat o nuca „. Daca curiozitatile te duc la retete americane vezi masuratori tip „cup , „lb ” , „tbs”.

Chiar si azi ma enerveaza retetele , unde scrie , ” pune faina cat cuprinde ” , „pune o priza de sare „.

Vreau azi sa va vin in ajutor, cu concluziile documentatiilor mele de incepatoare enervata , de aceste ” grade de masurare ” , care adesea mi se pareau ca ma incurca in loc sa ma ajute .

1. Faina cat cuprinde :

Inseamna ca punem faina ” in ploaie ” , treptat . Adica la un aluat oarecare , pui faina , cat sa obtii o pasta moale , apoi presari faina treptat , putin cate putin , framantand intre timp pentru omogenizare . Te opresti cand aluatul nu mai primeste faina in compozitie , adica capata textura dorita . E momentul cand aluatul e destul de elastic si ti se dezlipeste de maini , si chiar daca mai adaugi faina , aceasta nu isi schimba compozitia . Asta inseamna ” faina cat cuprinde „.

2.Priza de sare / Praf de sare :

” A pinch of salt ” , mai puteti intalni in retetele straine . Inseamna ca folosim acea cantitate de sare care o cuprindem intre degete . Cam din aceeasi categorie face parte si expresia „un varf de cutit ” .

3.Drojdie praf vs Drojdie proaspata si problemele ei : (yeast )

Dupa cum spuneam ” drojdie cat o nuca ” , din caietul bunicii 🙂 Tradus , inseamna 50 g drojdie .

50 g drojdie proaspata ajunge pentru 1 kg de faina . Il gasim in cubulete de 25 g respectiv 50 g in orice magazin de alimente .

Drojdia proaspata o putem inlocui cu drojdie uscata .

1 plic drojdie uscata de 7g = 1 cub drojdie de 25 g

Asta inseamna , ca daca inlocuim drojdia proaspata , cu drojdie uscata , pentru 1 kg de faina avem nevoie de 2 plicuri de drojdie uscata a cate 7g .

4. Un pumn de orez 

Un pumn de orez e echivalentul a 4 linguri mari de orez , sau o cescuta de cafea plina pana la varf .

5. Linguri Vs Grame

    Faina
– o lingurita = 3 gr (a teaspoon)
–  o lingura rasa = 15 gr
– o lingura cu varf = 25 gr (a table spoon)
– o cana (in retetele americane “one cup”) = 150 gr (one cup)

   Zahar
– o lingurita = 5 gr
– o lingura = 30 gr
– o cana  = 200 gr
– o ceasca de cafea = 120 gr

Lapte    
– o lingura = 20 ml
– o ceasca de cafea = 55 ml
– o cana = 250 ml

Apa
– o lingurita = 5 ml
– o lingura = 20 ml
– o ceasca de cafea = 120 ml
– o cana  = 200 ml

Sper sa va fie de folos . Spor la masurat .

Daca ti-a placut articolul , nu ezita sa il imparti cu prietenii tai folosind butoanele de distribuire de mai jos . Deasemenea , te astept sa te inscrii la Newsletter , si astfel sa primesti cele mai recente articole direct in casuta ta de email . Enjoy healthy living  🙂

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s