Jurnal de sănătate : Juice sau Smoothie ?

Bună dragilor 🙂

Azi mi-am propus să dezbatem o întrebare pe care mi-o adresează zi de zi oamenii, o întrebare care are în spatele său multe multe controverse și contradicții.


Ce este un Juice ? 
Este un suc, bineînțeles, ( dar aș prefera să rămânem momentan la denumirea de Juice, pentru a ne îndepărta cât mai mult de imaginea sucurilor cu care am fost familiarizați ), presat preferabil la rece, pentru obținerea a cât mai mult lichid, pentru a preveni oxidarea precoce al acestuia, dar și pentru păstrarea a cât mai mulți nutrienți în băutură.

Despre storcătoare prin presare la rece vom vorbi într-un articol ce urmează.
Ei bun, juice-ul este lichidul unei plante (fructe și legume asemenea), însă din care fibrele au fost cu totalitate eliminate.

Prin eliminarea fibrelor, organismul nostru e scutit în totalitate de digestie, și în loc să lucreze ore în șir să extragă nutrienții din juice, aceștia sunt absorbiți direct în fluxul sangvin.


Ce este un Smoothie ? 
Este o băutură delicioasă compusă dintr-o amestecătură de ingrediente blenduite ( mă rog, scuzați-mi rom-engleza, dar nu îmi vine cuvântul potrivit; se află undeva între măcinat-tocat-mărunțit-amestecat ).
Mai exact, asta înseamnă că hrana a fost transformată într-o formă de pireu-lichid, în timp ce toate fibrele rămân în compoziție.
Prezența fibrelor, ne dă de înțeles, că organismul va avea de digerat totuși, dar mult mai puțin decât dacă am fi consumat fructul sau leguma ca atare.
Ne putem imagina smoothie-urile ca un fel de hrană predigerată; nu sună bine, dar organismul sigur tresaltă de fericire că poate salva din energia dedicată digestiei, pentru treburi mai importante cum ar fi detoxifierea și regenerarea organismului.


Beneficii pentru sănătate Juice-uri : 
– sunt lichide cu capacități vindecătoare

– sunt grozav de bune, mai ales în cazul persoanelor cu probleme și sensibilități digestive

– prin eliminarea fibrelor, eliberăm toți nutrienții din plante, fără să solicităm organismul să digere hrana.

– având în vedere, că organismul nu mai trebuie să depună efort pentru procesul de digestie, păstrăm o cantitate semnificativă de energie, pe care corpul nostru îl poate redistribui în alte scopuri, cum ar fi eliminarea reziduurilor vechi și al surplusului de kilograme.
Beneficiile consumului de Smoothie:
– potrivit celor care au nevoie de o masă rapidă

– sunt grozave înainte sau după un antrenament

– smoothie-urile ajută la curățarea colonului, datorită conținutului de fibre, care au un fel de rol de „aspirator” al tractului intestinal.

– smoothie-urile sunt deasemenea recomandate persoanelor care cochetează cu o alimentație crud-vegană, fiind o modalitate nemaipomenită de a introduce cât mai multe fructe și legume în dieta zilnică.


Ce să eviți la Juice-uri ?
1. Prea multe fructe 
E foarte important pentru corpul, dar în special al ficatului nostru să evităm folosirea a prea multe fructe în Juice-uri.

Fructele sunt cel mai bine procesate de organismul nostru, atunci când vin la pachet cu fibrele lor naturale, altfel zahărul din fructe (fructoza), este eliberată în fluxul sangvin mult prea repede, iar organismul trebuie să depună eforturi semnificative pentru a le filtra.

Cel mai bine e să ne păstrăm juice-urile fără fructe, sau cu cât mai puține fructe posibile.
Ce să eviți în smoothie-uri ?
1. Evită ingredientele amidonoase, greu de digerat 
Cartofii, fasolea, sau rădăcinoasele precum țelina, sfecla sau morcovii, îngreunează digestia și automat absorbția nutrienților din celelalte ingrediente.

Să încercăm să ne menținem smoothie-urile cât mai simple (2-6 ingrediente), ca să facilităm digestia și să ne bucurăm pe deplin de beneficiile acestora.

În speranța că v-a fost folositor articolul, vă las acum.

Vă aștept cu brațele deschise, împreună cu noii mei prieteni, pe

GoGreen- Un smoothie pe zi 🙂

Giarolo Brigi all right

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s